Sunday, July 7, 2019

Шеф - готвач с три звезди Мишлен готви в Халкидики

През 1900 г. по пътищата на Франция сe движат едва 3000 коли, и първоначалната идея на братята Едуард и Андре Мишлен е била да стимулират пътуванията извън града за равлечение, като създават ръководство за най-добрите ресторанти по райони. Същата година са разспространени над 35 000 копия на френските шофьори. 

Тази "пътеводител" на добрите ресторанти става толкова популярен, че днес, век след създаването му любителите на гастрономията резервират месеци напред и пътуват до далечни места, подтикнати от желанието си да опитат храна приготвена лично от световни известни шеф-готвачи, наградени с една или повече "Мишлен" звезди. 

Цените на ресторантите с "Мишлен" звезда са доста високи, и понякога клиентите остават малко разочаровани, тъй като очакват лукс и превъзходно обслужване. Но едиственото нещо, което следят анонимни инспектори е качеството на храната. Те винаги са под прикритие и не ги интересува нито локацията, нито инвестициите в интериора, нито стила на обслужването.

Тази година Сани Астериас в Халкидики с гордост обявяви сътрудничество си с Мауро Колагреко, готвач с три звезди Мишлен. Аржентинецът с инталианско потекло притежава ресторант Mirazur в Ментон, който през 2019 г. спечели първо място в списъка на 50-те най-добри ресторанта в света.

Мауро започва обучението си в училището Gato Dumas в Буенос Айрес, където работи в най-престижните ресторанти на града, сред които Catalinas, Rey Castro, Mariani и Azul Profundo.

През 2001 г. младият готвач, който току-що е завършил училище заминава за Франция и получава първи стаж с Bernard Loiseau, а след това той работи в Париж и заема длъжности като готвач в кухнята на Ален Пасар в Arpège, с Alain Ducasse в Hôtel Plaza Athénée, а по-късно прекарва една година в Grand Véfour. 

През 2006 г. Мауро Колагреко се установява в Ментон, като съзвада своя ресторант в сграда от 1950-те. И само за по-малко от година, той получи първата звезда на Мишлен. През 2009 г. Mirazur официално се превърна в един от най-добрите ресторанти в света, включен в списъка на най-добрия ресторант S.Pellegrino best 50. 

Главен готвач Мауро Колагреко бе удостоен с титлата "Готвач на годината" за 2019 г. получи третата си звезда от Мишлен.

Ресторант Water, където този летен сезон готви Мауро Колагреко е с уникалното меню - средиземноморска и френска кухня, която е с внимателно селектирани вкусове за най-претенциозните им гости. Всички ястия са перфектно съчетани с гурме вино от Гърция и цял ​​свят.



Местоположение Сани Астериас, Халкидики. Меню